Ψυχοδυναμική των χρωμάτων

Είναι μια μέθοδος όπου χρησιμοποιεί το χρώμα σαν εργαλείο θεραπείας και αυτογνωσίας. Το χρώμα φέρνει στην επιφάνεια το κρυμμένο δυναμικό του ανθρώπου, το σκοπό της ζωής του αλλά και τις προκλήσεις που μπορεί να έχει και πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Η δράση του χρώματος είναι μεταμορφωτική

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος χρώματα. Φανταστείτε τον κόσμο χωρίς χρώματα πόσο βαρετός και μονότονος θα ήταν. Όπως ο κόσμος έτσι λοιπόν και ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του μοναδικά χρώματα. Έχει τέσσερα χρώματα που τον χαρακτηρίζουν και συνθέτουν το χρωματικό προφίλ του.

Από το χρωματικό του προφίλ μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για το δυναμικό του ανθρώπου, για τα ταλέντα του και τις ικανότητες του. Πολλές φορές όλο αυτό το δυναμικό είναι κρυμμένο. Το χρώμα μπορεί να το φέρει στην επιφάνεια και να βοηθήσει στην πλήρη αξιοποίηση του.

Από το χρωματικό προφίλ μπορούμε επίσης να ανακαλύψουμε το σκοπό της ζωής του ανθρώπου. Τι έχει έρθει να κάνει εδώ; Τι θα κάνει την ψυχή του να βρει την αρμονία και την εσωτερική γαλήνη; Το χρώμα απαντάει σε αυτά τα ερωτήματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η ζωή του ανθρώπου αποκτάει ένα νέο νόημα που τον κάνει να νιώθει χαρούμενος και πλήρης.

Τέλος μέσα από το χρωματικό προφίλ μπορούμε να εντοπίσουμε τι προκλήσεις αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στην ζωή του πχ προβλήματα με σχέσεις, με συγγενείς, με χρήματα, με εργασία. Το χρώμα θα φανερώσει την αιτία του προβλήματος αλλά και την ιδανικότερη λύση.

Συνδυαστικά με την ψυχοδυναμική των χρωμάτων χρησιμοποιούνται – αν κριθεί απαραίτητο- δυο ακόμη μέθοδοι θεραπείας: η κλινική ύπνωση και το coaching.

Κλινική ύπνωση

Σκοπός της εφαρμογής της κλινικής ύπνωσης είναι να δουλέψουμε φοβίες και περιοριστικές πεποιθήσεις και να αλλάξουμε συμπεριφορές που εμποδίζουν τον θεραπευόμενο να εκδηλώσει το πλήρες δυναμικό του και να είναι ευτυχισμένος.

Coaching

Σκοπός του coaching είναι να θέσουμε στόχους και να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό του θεραπευόμενου ώστε να κάνει τις αλλαγές που επιθυμεί για να βελτιώσει την ζωή του.

Εισηγήτρια: Φλώρα Κολιαράκη