Ταξίδι Ύπνωσης

Τι είναι:

Το ταξίδι ύπνωσης είναι μία ομαδική διαδικασία μέσα από την οποία μπορούμε να πάρουμε δημιουργικές απαντήσεις ή λύσεις για θέματα που μας απασχολούν, από το βαθύτερο, μη συνειδητό μέρος του μυαλού μας.

Αφού λοιπόν πρώτα κάνουμε μία σύντομη συζήτηση για το πως λειτουργεί η ύπνωση και λύσουμε πιθανές απορίες, θέτουμε ο καθένας χωριστά τον στόχο που θέλουμε να πετύχουμε μέσα από τη συγκεκριμένη συνεδρία, είτε αυτός είναι να απελευθερωθούμε από κάτι που μας ενοχλεί, είτε να ξεπεράσουμε κάποιο εμπόδιο είτε να πετύχουμε ευκολότερα και γρηγορότερα κάποιον στόχο, είτε απλά να γνωρίσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας.

Στη συνέχεια, ακολουθώντας οδηγίες χαλαρώνουμε όλοι αυξάνοντας σιγά σιγά την επικοινωνία μας με το ασυνείδητό μας. Χρησιμοποιώντας την φαντασία μας οδηγούμαστε σε ένα ασφαλές τοπίο το οποίο έχει δημιουργηθεί από το ασυνείδητό του καθενός μας ξεχωριστά έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο που θέσαμε. Σε αυτό το σημείο ο καθοδηγητής σταματάει να μιλάει και αφήνει χρόνο από 10 έως 45 λεπτά, ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι η ομάδα σε αυτήν τη διαδικασία, ώστε να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία του θέματος που έχει τεθεί από τον καθένα. Σε αυτά τα 10 λεπτά το άτομο μπορεί να βλέπει εικόνες, να αλληλεπιδρά με αντικείμενα ή άτομα που πιθανόν υπάρχουν μέσα σε αυτό το φανταστικό τοπίο που έχει δημιουργήσει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία συνήθως έρχονται σημαντικές συνειδητοποιήσεις που έχουν σχέση με τον αρχικό στόχο ή και με την ακόμα περαιτέρω εξέλιξη του ατόμου. Κάποιες φορές μάλιστα η λύση έρχεται τόσο απλά και φυσικά που το “πρόβλημα” παύει πλέον να υφίσταται εξ ολοκλήρου.

Στη συνέχεια, δίνονται οδηγίες ώστε η ομάδα να επανέλθει σιγά σιγά και πάλι σε πλήρη εγρήγορση, έχοντας βέβαια αποκομίσει σημαντικά οφέλη. Μετά από το ταξίδι ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των μελών της ομάδας ώστε όποιος θέλει να μοιραστεί μέρος της εμπειρίας του, πιθανές συνειδητοποιήσεις που έκανε ή να ρωτήσει πιθανές απορίες.

Οφέλη:

Βαθιά χαλάρωση. Βελτίωση της ικανότητάς μας να μπαίνουμε σε κατάσταση ύπνωσης (trance). Απόκτηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στο ασυνείδητό μας ως προστάτη μας και πολύτιμο βοηθό μας. Επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων και απελευθέρωση από δυσάρεστα συναισθήματα με δημιουργικό, φυσικό τρόπο. Επίτευξη στόχων με τρόπους που μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί προηγουμένως.

Εισηγητής: Νίκος Παραμερίτης